2 Kasım 2009 Pazartesi

Üçüncü Haftanın Ardından...



Ligde üçüncü hafta da geride kalırken Fenerbahçe Acıbadem dışında ligde namağlup takım kalmadı. Fenerbahçe’ninse yenilmeyi geçtim henüz set bile vermişliği yok. Eczacıbaşı ve Vakıfbank’ın 5 setlik derbisinden galip çıkan Eczacıbaşı biraz nefeslenme fırsatı bulurken, Vakıfbank üçüncü maçında ikinci yenilgisini aldı. Ligin lideri 3 haftadır koltuğu tapulamış vazyette olsa da diğer koltukların sahibi her hafta el değiştiriyor. Sadece tek bir maçın TV’den yayınlandığı haftaya istatistikler üzerinden şöyle bir göz gezdirelim.


Nilüfer Belediyesi 0 Fenerbahçe Acıbadem 3

Fenerbahçe Acıbadem, güçlü-zayıf demeden otomatiğe bağladığı 3-0’lık tarifede Bursa’da da indirime gitmedi. Fenerbahçe karşısında set almak bir yana 20 sayı barajını geçmek bile büyük bir başarı şu anda. Geçen 3 maçta rakipler genelde 15-16 sayı civarında takılıp kaldılar. Sadece Eczacıbaşı 20’li sayıları görebildi. Bir süre daha bu seri devam edeceğe benziyor. Bursa’da Naz ve Gamova’nın yedek soyunduğu takımda aylardır merak edilen dizilişin ilk provası da yapılmış. 3. sette Gamova çaprazda Seda’ysa Blom’un yerine 4 numarada oynamış. Tek set üzerinden hele Nilüfer Belediyesi gibi bir rakibe karşı bu dizilişin artısını eksisini görmek tabi ki pek mümkün değil. Dolayısıyla diğer maçları bekleyeceğiz. Ancak ilginçtir 3. sette ne Seda ne de Gamova hiç manşet almamışlar. Şimdilik Fenerbahçe Acıbadem cephesinde değişen bir şey yok. Haliyle eleştirilecek bir şey de...

Eczacıbaşı Zentiva 3 Vakıfbank Güneş Sigorta TT 2

Maçın detaylı bir analizini yaptık zaten o yüzden ekleme yapmaya gerek var mı bilmiyorum ama iki takım da önceki maçlardan kalan sorunları çözme konusunda herhangi bir gelişme kaydedebilmiş değil. Eczacıbaşı ligdeki en güçlü iki rakibiyle erkenden hesabı kapadı. İkinci yarıya dek artık daha rahat nefes alabilir. Vakıfbank, haftalar ilerledikçe bu kayıpları telafi edecektir tabi ki ama 3 maçta 2 mağlubiyetle karizmayı çizdirmediler dersek yalan olur.

Galatasaray 3 Ereğli Belediyesi 1

Galatasaray ilk haftadaki depremin ardından yavaş yavaş toparlanıyor. Geçtiğimiz hafta Vakıfbank önünde alınan galibiyetin ardından ligin her daim sürprizlere açık takımı Ereğli Belediyesi'ni de 3-1’le geçtiler. İlk hafta Fenerbahçe’ye karşı tek bir blok yapamayan takım son iki maçta 34 blok tutarak şu anda ligin en iyi blok yapan takımlarından biri durumuna geldi. Ivana hem hücum hem de blok performansıyla dikkat çekiyor. Ancak Galatasaray’da hücum profili hafiften Eczacıbaşı’nı andırmaya başladı. Her 5 hücumdan 3’ü Ivana’nın elinden çıkıyor. Top dağılımında Menezes’i biraz daha fazla devreye sokabilirler. İki maçtır hücum yüzdeleri gayet yüksek. Deniz’in skor anlamındaki yetersizliğiyse hala devam ediyor ve bu gidişle düzelecek gibi durmuyor. Genç Burcu Bircan’a biraz daha fazla şans tanımak gerek diye düşünüyorum. Galatasaray özellikle dengi rakiplere karşı sadece Ivana’nın eline bakarsa hiç beklemediği yenilgiler alabilir. Ereğli cephesindeyse ilk hafta alınan Beşiktaş galibiyetinin ekmeğini yemeye devam. Skor yükünde Taylandlılara destek gelmedikçe böyle maçlardan galibiyet çıkarmaları epey zor.


Karşıyaka DYO 3 Beşiktaş 1

Karşıyaka İstanbul takımlarıyla olan maçlarına devam ediyor. Bu hafta da Tuba Meto’nun önderliğinde Beşiktaş’ı 3-1’le geçtiler. Takımdaki skor dağılımı gayet iyi. İstatistiklere bakınca dikkatimi çeken bir şey var. 3. setin son teknik molasından sonra Beşiktaş sadece 2 sayı alabilirken, Karşıyaka 9 sayı çıkarmış kalan bölümde. İlginç bir durum. Bunun dışında istatistiklerin bize net bir şekilde gösterdiği bir şey var. Ligdeki çoğu takımın yaşadığı genel sıkıntı Beşiktaş’ı da ciddi bir şekilde etkiliyor. Ortaların skora katkısı çok düşük. Böyle olunca bütün iş köşe oyuncularına kalıyor. Ortalar toplamda Popovic’in ancak yarısı kadar top kullanabilmişler. Çok düşük bir rakam. Yine de Beşiktaş’ın kadrosu epey potansiyelli bir kadro. Özellikle Yağmur hücum anlamında her hafta bir adım ilerliyor ama skora yaptığı bu katkı oldukça yüksek oranlarda seyreden direkt manşet hatalarını görmezden gelmeye yetmiyor.

Yeşilyurt 3 Ankaragücü 2

Ankaragücü 5 setlik mağlubiyetler almaya devam ediyor. Geçen yıl 2. ligde yendiği Yeşilyurt’a karşı 2-0’dan 2-2’ye gelmelerine karşın karar setinde yenilmekten kurtulamamışlar. Ankaragücü’nde dikkat çeken şey ligin açık ara en çok blok yiyen takımı olmaları. Hücum ve servis hataları da oldukça yüksek. 3 maçta rakiplere tamamen kendi hatalarından 88 sayı vermişler. Böylesine bir dezavantajı kapatmak için de çok ekstra işler yapmak gerekiyor. Türkiye Kupası’nda Galatasaray’a sürpriz yapan Yeşilyurt, ligde de son iki haftada kendi klasmanındaki rakiplere karşı çok önemli iki galibiyet aldı. Ligin en çok blok yapan takımı ünvanı da bonus olmuş. En azından play-off'a kalma yolunda kolay lokma olmadıklarını gösterdiler şimdilik. Önümüzdeki hafta Fenerbahçe Acıbadem karşısında işleri zor ama zaten sezon başında kağıt üzerinde kaybedilmiş olarak bakılan bir maç olduğu için sonucun çok fazla bir önemi yok. Şu anki durumdan şikayetçi olduklarını da sanmıyorum. Bakalım her maç coşan blokları ligin en az blok yiyen takımına karşı ne kadar etkili olabilecek.

İller Bankası 3 Beylikdüzü 0

Ligin kendi yağında kavrulan takımlarından İller Bankası son iki haftada aldığı net galibiyetlerle ligde 2. sıraya kadar yükseldi. Bu yıl ligde play-off mücadelesi epey çekişmeli geçeceği için aynı hedefe sahip rakiplere karşı alınan her galibiyet oldukça değerli. İller Bankası sadece galip gelmekle kalmadı net skorlara da imza atıp tüm puanları cukkaya indirmeyi başardı. Gerçi Beylikdüzü’nün play-off iddiası falan yok hatta bu gidişle ligin tamamlanmasına haftalar kala 2. lige dönmeyi garantileyecekler. Perşembe günü Galatasaray karşısında da puan çıkarma ihtimalleri zor. Hali hazırda ligin puansız tek takımı olmak pek iç açıcı bir ünvan değil. Takımın gidişatına ve fikstüre bakınca da bu ünvan daha uzun süre onlarda kalacak gibi.

Hiç yorum yok: