18 Mayıs 2010 Salı

Sokolova ve Vatandaşlık Mevzusu



Lioubov Chachkova Kılıç ya da çoğunlukla kullanılan ismiyle Sokolova'nın Fenerbahçe Acıbadem'e transferi günler önce bitti. Voleybol kamuyounun yeni tartışma konusuysa Sokolova'nın Türk olarak oynayıp oynamayacağı. Maç kadrosundaki yabancı sayısının en fazla üç olması nedeniyle bu son derece önemli bir konu. Herkes kendi kafasına göre oynar oynamaz derken resmi yönetmelikler ne diyormuş biz de ona bakalım. 

Önce FIVB'in konu hakkındaki yorumu: Son güncellenen FIVB yarışma talimatnamesi:

Naturalized players may be part of the national team of their new country, immediately following the date of issuance of the official documents (change of Federation of Origin Certificate) granting the new citizenship, only if and when they comply with the following four conditions: 

 a). if they have not previously been registered to play for another national team;
 b). if they have been proven resident in the country of their new nationality for no less than two years (up to the opening day of the competition) from the date of issuance of the official document granting the new citizenship.
 c). if such residence was not interrupted to play Volleyball in a club or national team of another country;
 d). if, during the two (2) years’ residence, the player was not protected under an International Transfer Certificate issued by his Federation of Origin.
 

Türkçe meali:

Sonradan vatandaşlığa geçirilen oyuncular gerekli resmi belgelerin teslimi ve aşağıdaki koşulların sağlanmasıyla birlikte o ülkenin milli takımında oynatılabilirler:

a.   Daha önce başka bir mili takımın müsabaka kadrosunda yer almamışlarsa,
b. Vatandaşlığın kazanılmasından itibaren iki yıldan az olmamak kaydıyla o ülkede ikamet etmişlerse,
c.  Bu ikamet süreci başka bir ülkenin kulüp veya milli takımında oynamak için kesintiye uğramamışsa,
d.  Eğer oyuncu bu iki yıllık süre içerisinde eski federasyonunun düzenlediği uluslararası transfer sertifikasının koruması altında değilse.

Sokolova'nın durumu bu yönetmelikte geçen hiçbir maddeye uymuyor çünkü:

a. Daha önce başka bir milli takımda oynadı, 

b. Türkiye'deki ikamet süreci bir yıldan fazla değil, 

c. TC vatandaşlığına başvurduktan sonra Türkiye'deki ikamet sürecini başka bir ülkenin milli ve kulüp takımında oynamak için kesintiye uğrattı,

d. TC vatandaşlığından sonra bir yıl lisanssız kaldı ve oynayamadı. İtalya'da Türk olarak görünmesine karşın lisansını sağlayan Rusya Federasyonu'ydu.

Kısacası FIVB yönetmeliğine göre Sokolova Türk statüsünde oynayamaz.

Federasyonun ne dediğine bakalım bir de. TVF Yarışma Talimatnamesi:

8.1.5.1. Türkiye 1. Liginde yer alan kulüpler, takımlarının uluslararası oyun kurallarında belirlenen (12) sporcudan kurulu resmî müsabaka kadrolarında, en çok 3 (üç) sporcu dışında kalanların ülkemiz yıldız veya genç takımlarından yetişmiş olması zorunludur. Bunlardan 1 (bir) tanesinde 31 Mayıs 1997 tarihine kadar T.C. vatandaşlığına geçmiş (T.B.M.M. Kararı ile olanlar hariç), T.C. pasaport ve nüfus kâğıdına sahip olmak şartı ile ülkemiz yıldız veya genç takımlarından yetişmiş olma zorunluluğu aranmaz. T.C. vatandaşlığına geçmiş olan sporcu, ülkemiz millî takımları müsabaka kadrosunda yer almış ise hiçbir şart aranmaz ve yerli oyuncu statüsünde kabul edilir.

Federasyonun ilgili maddesinde görüldüğü üzere Sokolova burada da hiçbir maddeyi karşılamıyor.

Vatandaşlığa  geçiş tarihi 31 Mayıs 1997'den çok sonra.

Vatandaşlığı TBMM kararıyla verilmedi.

Daha önce herhangi bir seviyede milli takımımızda oynamadı.  

Kısacası şu anki koşullar altında Sokolova'nın Türk sayılması mümkün değil. Bundan iki yıl kadar önce evlilik yoluyla vatandaşlık kazanan voleybolcuların Türk statüsünde oynamak için mahkemeye başvurduğu basında çıkmıştı ancak mahkemelerden de bu oyuncular lehine bir karar çıkmadı çünkü konunun muhattabı onlar değil, Federasyon. Kaldı ki Federasyon milli takımda oynamasına müsade etse bile FIVB yönetmeliğine göre Sokolova'nın iki yıldan önce milli takımda oynaması mümkün değil. Milli takımda oynayamadığı için Türk statüsünde sayılması da imkansız. Ayrıca Sokolova'nın hali hazırda hem önümüzdeki Dünya Şampiyonası hem de Olimpiyatlarda Rus Milli Takımı'nın formasını giymek istediğine dair görüşleri var resmi web sitesinde. Bu durumda Türk Federasyonu ve milli takımın teknik heyeti onu kadroya çağırsa bile Sokolova kendisi Türk Milli Takımı'nda oynamayı kabul eder mi üstüne bunun için iki yıl beklemeyi göze alır mı bilemiyorum.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Harbiden anlayamıyorum.TC kimligi ve pasaportu olan hile ile hurda ile degil ask evliligi ile evlenen ve 3 yıldan fazla evli kalan soyadı Kılıc olna oyuncu sırf milli takımda oynamadı diye turk sayılmıyor.Futbolda ve basketbolda milli takımda bir kere oynamamıs 2. sınıf oyuncular turk sayılırken Saskova gibi bir dunya starı turk kabul edilmiyor.Halbuki FB yonetiminin de bunu cok iyi arastırdıgından ve turk statusunde oynayacagından emin oldugu icin aldıgını dusunuyorum.Neyse bakalım neler olacak.