26 Mayıs 2010 Çarşamba

Sokolova ve Vatandaşlık Mevzusu - 2

Sokolova konusunda yazdığım son yazıya değişik tepkiler gelmişti. Bunlardan biri de Federasyonun yönetmeliğinin Anayasa mahkemesiyle çeliştiği ve oyuncuların yerel mahkemelerde haklarını arayabileceği yönündeydi. FIVB talimatnamesinde konuyla ilgili yeni gördüğüm bir kural var ki Sokolova ve benzer durumdaki oyuncuların neden FIVB ve Federasyon yönetmelikleri dışında hak arayamayacağını çok açık bir şekilde belirtiyor.

1.6.8.1 Local Court decisions
Decisions concerning international transfers of players (male and female) based on the laws of a country and against the rights of a foreign NF or against FIVB Constitution or transfer rules are not binding on the FIVB.
1.6.8.2 International participation Whenever a local court gives a player the right to a local license based on national law and against FIVB Regulations, the FIVB organs (including Confederations) must not grant an international license and must prevent that player from taking part in any international competitions under their authority.
1.6.8.3 Other affiliated NFs must not allow a team which has a player who has not complied with FIVB transfer rules after notice from the FIVB Secretariat to play in its territory.

Uzun uzun çevirisini yapmayacağım özet geçmek gerekirse Türkçesi şöyle:

Eğer bir oyuncu FIVB ve yerel federasyon talimatlarına aykırı bir şekilde ulusal mahkemelerden yerli statüsünde oynama hakkı kazanırsa bu oyuncuya FIVB tarafından uluslararası müsabakalar için lisans verilmez. Aynı şekile FIVB'e bağlı federasyonlar da bu oyuncuya kendi ülkeleri için geçerli lisans veremezler.

FIVB, yerel/ulusal mahkemelerin kararı beni bağlamaz, bu oyunun kurallarını ben koyarım diyor açık açık. 

Sonuç olarak Sokolova örneğindeki oyuncular için yerel mahkeme kapıları da kapanıyor bu maddeye göre. Zaten senelerdir hiçbir oyuncunun yerel mahkemelerde hakkını aramamasının veya sonuca ulaşamamasının ardında da bu madde yatıyor olmalı. Hiçbir oyuncu böyle bir şey için lisansını kaybetmeyi göze alamaz.

Kısaca Sokolova ve yerli statüde oynama konusu yönetmeliklerde bir değişiklik olmadığı sürece imkansızdır. 

4 yorum:

Hayatımın Anlamı dedi ki...

Hukuk kuralları değişebilen kurallardır. Futbolcu ıolarak kimsenin tanımadığı BOSMAN açtığı bir dava ile futbolda devrim yaptı. Uluslararası kurallar bile değişti. Bonservis bedelleri, futbolcuların sözleşmelerinin sona ermesinin ardından köle gibi bonservis bedeli ile satışa çıkarılması sona erdi. Bosman oyuncu olarak yapamadığını kaybedecek birşeyi kalmadığında açtığı dava ile yaptı ve Dünya Futbol tarihini değiştirdi. Belki bir voleybolcu da bunu yapar...

alde dedi ki...

Evet Bosman kuralların değişebilmesi için senelerini harcadı ve başardı ama şu anda meteliğe kurşun sıkıyor malesef. Aynı meşakkatli yolu göze alabilecek bir voleybolcu çıkacağını sanmıyorum. Üstelik voleybolda dönen paralar futbolun yanında devede kulak kalır.

Adsız dedi ki...

Voleybolda donen paralar hic de kusumsenecek paralar degil bence 400-700-800 bin eurolardan bahsediliyor Kasımda baslayıp Mayısta bitecek 6-7 aylık bir donem icin cok yuksek paralar gelir yok ama gider cok yuksek voleybolda 400 bin avro futbolda 8-10 milyon dolara denk bence eskidenmis onlar sadece adı amator ama rakamların amatorle alakası yok Elif 300 bin almıs az para mı

alde dedi ki...

@Adsız

Gamova'nın aldığı ücret bir Serdar Özkan'ın alacağının yarısına zor geliyor. Daha da açalım CL'deki tüm takımların bütçesinin toplamı Guiza'nın bonservisine ancak denk gelir hatta gelmez bile belki de. Bence iki spor dalını mali açıdan karşılaştırmak mümkün değil. Voleybolda gider çok gelir de çok az.

Konu buraya nereden geldi onu da anlamadım gerçi. Ben voleybolda kazanılan paralar düşük derken herhangi bir voleybolcunun bu kadar düşük meblağlar için lisansını kaybetmeye yol açabilecek uzun bir mahkeme süreciyle uğraşmayacağını kast etmiştim. Yani o davayı açacak kişi kazanabileceğinden daha fazlasını kaybedecektir muhtemelen.