23 Ocak 2010 Cumartesi

Galatasaray 0 Vakıfbank Güneş Sigorta TT 3

Maç tahmini yazımda söylediğim gibi Vakıfbank'ın normal şartlarda rahat kazanması gereken bir maçtı ve öyle de oldu. Neslihan'ın artan form grafiği hücum yönünden direkt ona bağlı olan takımını da gün geçtikçe rahatlatırken, Galatasaray takım olarak yerinde saymaya devam ediyor..

Galatasaray ilk devredeki maçlarda Ivana'nın yanına ara ara Krismanovic'i ekleyerek hücumda bir nebze rahatlama fırsatı buluyordu ancak Krismanovic ikinci devreyle birlikte müthiş bir düşüş içerisinde. Bugün de 4 sayıyla çok kısır bir maç çıkarmış. Smaçörler Deniz ve Valeska'nın kapasitesi belli. Hiçbir zaman bu tarz bir takımda istikrarlı skor opsiyonu olabilecek durumda değiller. Eldeki seçenekler bu kadar azalınca Elif de Ivana üzerine oynamış. Ivana %35'lik bir hücum yüzdesinde kalınca doğal olarak Galatasaray maça ortak olamamış. İkinci sette 8-0'lık bir Vakıfbank serisi var ki ikinci teknik molaya kadar skor 16-3'e kadar gelmiş. Oradan sonra muhtemelen rehavetle birlikte Galatasaray 20'yi bulmuş ancak haliyle bu kadar geriden gelip böyle bir rakibe karşı set almak biraz zor.

Galatasaray'da son birkaç maçtır dikkat çeken bir diğer baş ağrısı da manşet hataları. Geçen hafta 15, bu hafta da 12 manşet hatası yapmışlar. Yani set başına neredeyse 5 manşet hatasıyla oynuyorlar. Bu çok ciddi bir rakam. Üstelik Galatasaray'ın bu kadar yüksek savunma hatasını tolere edebilecek bir hücum gücü de yok. Bunlara servis ve hücum hatalarını da eklediğinizde rakiplerin sayı almak için çok bir çaba göstermesine gerek kalmıyor.

Sezon başından bu yana her takım kendisini bir adım ileri atarken Galatasaray'da oyun tarzı da dahil hiçbir değişiklik göremiyorum. Yapılan hatalarda herhangi bir düzelme olmadığı gibi aksine mesela manşet hataları sürekli bir yükseliş içerisinde. Galatasaray'ın bu yıl zirvedeki üçlüyle oynadığı maçlara bakarsak play-offlarda yarı finalden ötesi hayal bana göre. Bir tek ilk devredeki VGS maçı var ki onlar da toparlanınca Galatasaray'a set alma şansı bile vermediler. O maçı saymadığımızda toplam 5 maçta Galatasaray sadece 1 set alabilmiş bu üç rakibinden. Aylar önce de yazmıştım Galatasaray'ın mutlaka bir libero ve iyi bir smaçör transferine ihtiyacı var diye ancak o yönde bir girişim olmadı ve olacak gibi de durmuyor. Gerçi şöyle bir düşünüyorum. GSTV bu maçı yayınlamaya gerek görmemiş, maçın üzerinden saatler geçmesine ve maç İstanbul'da olmasına rağmen resmi web sitesi maçla ilgili tek bir fotoğraf bile koymamış. Yani bu yaklaşımlara bakarsak kulübün takıma olan ilgi düzeyi kendini az çok belli ediyor. Haliyle transfer yapılmasını beklemek de komik olurdu.

Vakıfbank'ın yükselişi aynı hızla devam ediyor. Fenerbahçe'ye kaybettikleri günden bu yana arada tek bir Pesaro mağlubiyeti var. Vakıfbank cephesinde en göze çarpan nokta Neslihan'daki yükseliş. Gerek Avrupa gerekse Ligde bu durum kendini net bir şekilde hissettiriyor. Vakıfbank'ı farklı kılan bir diğer nokta orta oyuncular. Kinga-Poljak ikilisi bir arada olduğunda ortadan bol bol sayı çıkarıyorlar. Bugün de ortadaki bu ikili Neslihan'la birlikte ikinci temel hücum silahı olmuş. Dolayısıyla smaçörlerde yaşanan sorunlar çok rahat bir şekilde tolere edilebiliyor.

Servis karşılamada Galatasaray'ın Nikolic ve Gözde üzerine attığı servisler istenen etkiyi vermemiş Nikolic'in yüksek manşet yüzdesi Galatasaray'ın planlarını epey bozmuş sanırım. Burada Galatasaray'ın stratejisini tahmin etmek zor değil. Nikolic'te yaşanacak manşet sorununda VGS'nin taktiği otomatikman Nikolic'i servisten saklamak ve Gizem'e daha geniş alanda manşet aldırmak oluyor fakat bugün böyle bir sıkıntı olmadığından servis karşılamada taktik bir değişikliğe gitmeden rahat bir maç çıkarmışlar.

Vakıfbank, haftaya Eczacıbaşı'yla çok önemli bir maça çıkacak. Bugünkü galibiyetle Vakıfbank'ın üçüncülüğü artık garanti gibi bir şey. Eczacı ve Vakıfbank büyük ihtimalle play-off yarı finalinde kapışacaklar. İkincilik veya üçüncülük arasında saha avantajı dışında pek bir fark yok. Dolayısıyla haftaya oynanacak maç  iki takım için de daha çok bir güç testi olacak.

Yaklaşık yarım saat sonra başlayacak Eczacıbaşı - Fenerbahçe maçından sonra ligde ilk 3 hemen hemen belli olacaktır. Dördüncü sırada Galatasaray hala avantajını koruyor ancak sarı-kırmızıları çok zor bir play-off yolu bekliyor olacak. Çeyrek finalde muhtemel rakip ligin  en dişli takımlarından biri olan İller Bankası olacak ki 3 maça uzamaya aday bir seri. Galatasaray bu seriden epey yıpranmış bir şekilde Fenerbahçe veya Eczacıbaşı'nın karşısına çıkabilir. Bu iki takımı da çeyrek finalde rahat maçlar beklediği için Galatasaray'ın işi çok zor.

Hiç yorum yok: